Skip to content

Arborele Paulownia, arbore cu cea mai rapida crestere

arborele paulownia utilizari

Arborele Paulownia, numit initial Pavlovnia, si-a capatat numele in onoarea printesei Anna Pavlovna (1795-1865), fiica tarului Pavel I al Rusiei si sotia printului ( mai tarziu rege) William al Olandei (1792-1849).

arborele-paulownia-elongataarborele-paulownia-tomentosaDin acelasi motiv i se mai spune si „Arborele printesei”.
Arborele Paulownia este de esenta tare, originar din China. A fost aclimatizat la conditiile de clima din Romania, la noi in tara regasindu-se doua specii si anume Paulownia tomentosa si Paulownia elongata.

Arborele Paulownia, arborele Phoenix

Arborele Paulownia are cea mai rapida crestere din lume, in primii sai ani de viata crescand 2-3 metri pe an, uneori chiar pana la 6 metri pe an si poate fi comercializat incepand de la anii 3-5 de viata.

Unele specii de Paulownia pot fi plantate pentru cherestea. Marea calitate a acestui arbore este faptul ca, in doi ani, ajunge la masa unui stejar de 10-20 de ani. Cand arborele Paulownia masoara 20 de metri in inaltime, poate fi tăiat. Un alt arbore va iesi din tulpina retezata. Acesti copaci sunt supranumti si copacii PHOENIX datorita capacitatii lor de regenerare foarte rapida.

Arborele Paulownia, „aluminiul lemnului”

Arborele Paulownia, considerat “aluminiul lemnului” (are 33% din greutatea stejarului si 50% din greutatea pinului), este un arbore cu coroana larga si lujeri grosi, cu frunze foarte mari si flori grupate in inflorescente de dimensiuni mari, de culoare mov sau albe, parfumate. Infloreste spectaculos in perioada aprilie-mai, este rezistent la seceta si are o perioada lunga de viata, pana la 80 de ani.

Arborele Paulownia ofera cel mai usor lemn de esenta tare, foarte rezistent la contorsionare (creste drept), la contractie (nu se despica) si, in general, rezistent la deformari. Este un lemn frumos, curat si neted. Nu are noduri.

arborele-paulowniaProprietatile sale de granulatie fina fac din arborele Paulownia un copac cu lemn exceptional de potrivit pentru bare, paleti, mobilier de uz casnic, precum si placaj, case, prefabricate, semifabricate si panouri interne de constructie.  Pretul acestuia este foarte ridicat, ceea ce il face foarte profitabil. Este folosit la confectionarea de instrumente muzicale, mobilier de lux, iahturi si avioane usoare etc.

Valoarea comerciala a lemnului este asemanatoare cu cea a lemnului de nuc, insa datorita cresterii rapide, poate fi valorificat mult mai repede. Lemnul se usuca foarte repede (30-60 zile), fara sa se deformeze iar in cuptor uscarea dureaza doar 30-60 de ore.

Frunzele de Paulownia sunt mari, de 50-60 cm in diametru si sunt un ingrasamant natural ecologic, contin multe proteine fiind folosite si ca hrana pentru animale.

Arborele Paulownia absoarbe zgomotul urban

Paulownia este un absorbant foarte bun al zgomotului urban si suporta in acelasi timp foarte bine praful si poluarea. Se regenereaza rapid, din rizomi subterani si fixeaza foarte bine solul, din acest motiv fiind recomandata plantarea lui in zonele cu alunecari de teren.

paulownia-infloritFlorile sale sunt foarte apreciate de albine si se poate produce chiar mai multa miere decat in cazul salcamului.
Anumite studii au ajuns la concluzia ca acest arbore are si proprietati anti tantari, indepartand tantarii pe o suprafata egala cu diametrul coroanei sale.
Paulownia se utilizeaza si in cultura ornamentala (parcuri) ca arbore solitar, in aliniamente stradale sau in grupuri mici, pentru calitatile decorative deosebite.