Avantajele unei case din lemn, deloc neglijabile, sunt costurile mai mici, o durata de executie mica, cheltuieli de intretinere mai mici.

Avantaje case din lemn

case-din-lemn-1Durabilitatea lemnului tratat corespunzator il recomanda pentru constructii case din lemn. Faptul ca este un material flexibil inseamna ca poate fi folosit chiar si in zonele cu risc seismic, aceste case avand avantajul ca rezista bine la cutremure.
Avantajele folosirii lemnului la constructia caselor sunt multiple. Lemnul este un slab conducator de caldura, datorita porozitatii sale, astfel ca izoleaza termic atat iarna, cat si vara, ceea ce inseamna costuri reduse pentru incalzire case din lemn si temperaturi constante vara. De asemenea, tot datorita structurii sale, este un izolator fonic foarte bun. Si, nu in ultimul rand, lemnul absoarbe mirosurile neplacute.

Din punct de vedere estetic, lemnul ofera multe posibilitati de a crea un mediu pe gustul fiecaruia, putandu-se imbina diverse nuante si esente la construirea unei case.

Calitatile lemnului utilizat la constructii

Lemnul, materie de origine organică vegetală, este produs de plantele lemnoase care fac parte din grupa vegetalelor superioare, numite cormofite si anume arborii din speciile de răşinoase (bradul, molidul, pinul, tisa etc.) şi foioase (stejarul, fagul, plopul, nucul, salcia etc.).
casa-din-lemn-1Lemnul a constituit si constituie inca, unul dintre principalele materiale de constructie si asta datorita multiplelor avantaje pe care le prezinta atat din punct de vedere tehnic, cat si constructiv: calitatile mecanice, rezistenta la actiunile agentilor atmosferici, prelucrarea relativ usoara si posibilitatea utilizarii lui in orice anotimp. Toate acestea inseamna un coeficient de calitate ridicat. Lemnul este si un material de constructii ecologic datorita faptului ca nu emana CO2, iar aceasta calitate il recomanda cu atat mai mult la constructia de case.
Nu trebuie neglijat, insa, ca prezinta si unele dezavantaje: defecte de structura (noduri, crăpături, găuri de insecte), este un material care putrezeste, este inflamabil, poate contine spori de ciuperci. De aceea, la realizarea de case se iau masuri de protectie atat a lemnului, cat si a constructiei.
Astfel, pentru a preveni putrezirea, se folosesc substante chimice de antiseptizare care vor distruge sporii de ciuperci, se fereste lemnul de umezeala si se impregneaza cu substante antiseptice ( creuzot, sulfat de cupru, clorură de zinc etc).
Ignifugarea este masura luata pentru a proteja lemnul impotriva focului si se realizeaza prin impregnare cu mai multe substante (fosfat de amoniu, silicat de sodiu, etc).
casa-din-lemn-2O alta masura de protectie este uscarea prealabila a lemnului pentru constructii de case, pentru a evita modificarea dimensiunilor dupa prelucrare si asamblare. Lemnul uscat si tratat cu substante care il vor proteja de carii va avea un raport de elasticitate/greutate/rezistenta optim. La constructii lemn se vor izola capetele grinzilor si se vor evita imbinari care sa permita acumularea apei.