Soleta Zero Energy One este denumirea acestei case construita in Bucuresti si este proiectata si realizata de Fundatia Iustin Capra pentru Inventica si Tehnologii Durabile sau, mai pe scurt, FITS.
Aceasta a fost gandita ca fiind prima casa dintr-o serie a carui scop este reducerea consumului de energie conventional si implementarea si incurajarea energiei de tip verde.
casa soleta

Conceptul Soleta

Fiind o casa accesibila si versatila, avand costuri reduse de functionare, consum mic de energie si un impact asupra naturii foarte mic, acest concept de casa Soleta este o alternativa foarte buna pentru locuintele conventionale. Casele Soleta sunt definite de o arhitectura neobisnuita, surprinzatoare chiar, cu dimensiuni si destinatii diferite; de la locuinte permanente sau de vacanta pana la spatii de gimnastica, birou sau pur si simplu casute in gradina, aceste case te incanta prin solutiile oferite.

Principii Casa Soleta

Sunt patru principii sau motive care au dus la crearea acestui tip de casa:

  • Reducerea consumului de energie prin masuri de economie si minimizarea pierderilor de temperatura.
  • Folosirea formelor de energie alternative cum este cea eoliana, geo, solara sau hidro.
  • Reducerea poluarii si crearea unui impact cat mai mica supra mediului inconjurator.
  • Crearea unui concept modular care permite cresterea confortului si functionalitatii prin posibilitatea adaugarii ulterioare de noi module fara a afecta integralitatea structurala a cladirii.

Casele conventionale dispun si ele de sisteme de izolatii, dar costurile pentru crearea unui mediu interior sanatos sunt covarsitoare. Legatura casei cu mediul inconjurator lipseste, impactul asupra mediului inconjurator este unul important. Iar consumul de energie al unei locuinte conventionale este dupa cum stim, destul de ridicat.

Casele Soleta au in prim-plan exact acest aspect, reducerea cat mai mult a facturii la energie. Prin suprafete vitrate bune izolatoare cat mai mari se asigura o lumina interioara suficienta pe o durata cat mai mare din zi si gratis, lumina soarelui inca nu a trecut-o nimeni pe factura. Inca.

La lasarea intunericului, regele este LED-ul. Prin noile tehnologii, iluminatul casei la parametrii optimi nu se mai face cu consum ridicat de energie. Pentru economie de energie se foloseste si o monitorizare a acesteia cat si a sistemului de ventilatie. Datorita tehnicii, acest sistem de monitorizare poate fi controlat si de la distanta prin intermediul telefonului mobil.

Casa Soleta Zero Energy One

Casa Soleta prezentata in imagini are o suprafata interioara de 48 metri patrati, dar dispune si de un spatiu de dormit aflat chiar sub acoperis de 9 metri patrati. Terasa este suficient de mare pentru a servi masa sau stat la taclale cu prietenii; 22 metri patrati sunt destui pentru masa si scaune si ramane loc pentru a instala un leagan – balansoar sau orice altceva.

Sper ca aceste case imaginate si realizate de FITS sa devina o prezenta tot mai obisnuita in peisajul romanesc.
Sursa: Un Blog de-a Frumosul

soleta-zeroenergy-one-01
soleta-zeroenergy-one-06
soleta-zeroenergy-one-08
Casa-Soleta-09
soleta-zeroenergy-one-12
Casa-Soleta-13
Casa-Soleta-14