Skip to content

Cresteri pe piata mobilei din Romania

piata-mobilei-din-romania

piata-mobilei-din-romaniaProductia de mobila reprezinta cea mai complexa activitate din industria lemnului, fiind recunoscuta ca cea mai performanta forma de valorificare a lemnului sub aspectul marimii valorii adaugate la un metru cub de lemn brut. Cuprinsa in strategia nationala de competitivitate, Industria mobilei se numara printre cele zece domenii pe care se va concentra Romania, pana în 2020, pentru a-si imbunatati competitivitatea.
In 2013, conform datelor oferite de Centrul Italian pentru Studii Industriale (CSIL), Romania se afla pe locul 13 in lume la exportul de mobila, pe locul 28 la productie si pe locul 48 la consumul de piese de mobilier. Clasarea tarii noastre pe un loc inferior la consum a fost determinata de puterea de cumparare redusa a populatiei.
Potrivit acesteia, valoarea importurilor de mobila a fost de 351,2 milioane de euro, in timp ce valoarea exporturilor se ridica la 1,421 miliarde de euro.

Piata mobilei din Romania in 2014

In 2014 piata mobilei din Romania a avut o revenire spectaculoasa, vanzarile crescand substantial atat pe plan intern, cat si la export.
„Industria de mobila este un domeniu in dezvoltare, care a reusit sa depaseasca perioada de criza. Anul trecut, productia industriala a crescut cu 10,1%, iar in primele cinci luni ale acestui an a crescut cu 8,5%. A crescut in acelasi timp exportul, anul trecut cu 16,8%, iar anul acesta avem o crestere de 11,2% calculata pe aceeasi perioada mentionata. As dori sa subliniez ca aceste cifre au fost inregistrate in conditiile in care – cunoasteti foarte bine – sunt reale probleme pe pietele externe, si ma refer aici in special la Rusia si Ucraina“, a declarat Aurica Sereny, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).APMR si Ministerul Economiei din Romania sprijina prezenta firmelor romanesti la diferite targuri internationale de referinta.
Cel mai mare volum al exporturilor de mobila din Romania este înregistrat pe piata Germaniei, fiind urmat de Franta, Italia, Marea Britanie, Olanda.
„2014 este primul an in care a inceput sa creasca consumul intern, cu 7,4%, firme de prestigiu deschizandu-si in continuare magazine. Ne bucuram ca are loc o revenire a pietei locale, pentru ca trebuie sa avem o structura corespunzatoare atat la export, cat si la intern”, a mai spus presedintele APMR.

Tendinte mobila 2014

In materie de mobila in 2014 a predominat lemnul masiv, cu suprafete mate sau combinatiile de lemn cu metal sau MDF, produsele handmade, care confera obiectului un plus de individualitate.
Un alt aspect urmarit de cumparatorii de mobila e sustenabilitatea, ceea ce arata ca acestia nu mai sunt atat de interesati sa-si schimbe mobila de la o moda la alta, ci sa investeasca in produse durabile, de calitate.
Confortul, valoarea practica joaca un rol important in alegerea mobilierului. Canapelele, fotoliile, scanunele vor fi inainte de toate comode, potrivite pentru toate varstele, usor de manipulat.