Skip to content

Explicatia tentatiei de a fotografia noile constructii la interior si exterior

constructii design interior si exterior

 

Din ce in ce mai des vedem oameni care se opresc brusc din mers, fac o fotografie si isi continua drumul. Sunt altii care scot telefonul din buzunar in timp ce se afla inauntru si pozeaza anumite lucruri pe care le considera interesante. Sa fie persoanele acestea turisti din strainatate? Sa fie turisti din oras? In multe cazuri sunt simpli locuitori ai acelui oras, care descopera lucruri placute, interesante, intrigante chiar din punct de vedere vizual. Acele fotografii merita sa ajunga pe retelele de socializare!

De ce se manifesta aceasta tentatie in randul locuitorilor din mediul urban?

Este mai putin o explicatie bazata pe actul de a fotografia, cat pe lucrul fotografiat. Se crede ca interesant este sa fotografiezi natura acolo de unde aceasta pare ca s-a degradat sau a disparut din cauza interventiei omului si a construirii atator imobile si a asfaltarii atator zone intinse de teren fara ca preocuparea pentru spatiul verde pe cap de locuitor sau pentru imbinarea elementelor construite cu cele naturale sa existe prea mult.

Dar aceasta este o conceptie care nu mai are acoperire acum, in prezent. De cativa ani incoace, si numarul anilor se tot mareste, constructorii au tinut cont ca ceea ce realizeaza sa imite partial ce are natura mai frumos de oferit, si sa permita o climatizare, o iluminare, o conceptualizare care sa incante ochiul si inima atat la exterior, cat si la interior.

Avand in vedere acest lucru, cum sa nu simti nevoia de a fotografia acel lucru nemaipomenit? Este vorba atat de case si duplexuri, care troneaza in gingasia lor langa sau printre blocuri triste si dubioase.

Aplicat: care sunt constructiile sau amenajarile care fascineaza?

Poate fi vorba de aspectul hotelurilor, care mai de care mai impunatoare fara sa fie nevoie ca acestea sa se ridice in sus pe foarte multe etaje – in contextul in care complexele rezidentiale incep sa scada numarul mediu de etaje al imobilelor proiectate si construite.

Se poate face referire la constructiile care infrumuseteaza gradinile de la institutiile publice, de la proprietatile cu teren intins care fac parte dintr-un oras, centre de recreere si asa mai departe. Iar puburile, restaurantele, cafenelele, terasele uimesc prin micro-universurile pe care le propun.

Poate fi vorba de interioarele absolut superbe din mai multe puncte de vedere din case, din vile, din spatii de birouri, mall-uri, hipermarketuri si chiar centre medicale – pentru indulcirea prin design a amaraciunii de acolo…

Design. Un cuvant cheie care sta la baza acestei tendinte psihologice.

Designul care nu mai seamana cu nimic altceva sau care seamana cu totul, vechi si nou totodata, este cel care fascineaza. Exista acum posibilitatea ca designerii sa aiba libertatea de a crea nestingheriti, iar proiectantii sa aiba posibilitatea de a introduce in plan toate acelea respectand anumite norme si limitari, ca sa nu iasa opera de arta pur fictionala, ci o amenajare si o constructie viabila, fiabila, utila, aspectuoasa, de impact si de interes. La asa ceva nu trebuie un simt vizual fin pentru a dori sa faci o poza. Tentatia apare de la sine.

Sursa foto: shutterstock.com