Ce este intarsia?

Intarsia si lucrarile de restaurare la mobila veche sunt lucrari de tamplarie fina si de acest domeniu se ocupa ebenistii. Acestia sunt definiti in dictionar ca fiind tamplari care execută lucrari de tamplarie fina; artizan de mobilier. Ei sunt, insa, adevarati artisti in acest domeniu.

intarsia-6intarsia-4Intarsia este o combinatie intre arta si mestesug si a fost folosita din antichitate ca o tehnica de decorare a obiectelor. Intarsia presupune multa munca, migala si mai multe etape si necesita cunostinte atat de tamplarie, cat si de vopsitorie.
Se realizeaza intarsii complexe pentru mobile, tablouri/portrete, dar si panouri intarsiate pentru placari pereti, tavan si chiar parchet cu intarsie.

intarsia-3

Ebenistii, acesti artisti ai lemnului, au decorat din cele mai vechi timpuri peretii palatelor si vilelor cu panouri pe care erau incrustate bucati mai mari sau mai mici de furnir, de diferite forme si culori, realizand adevarate opere care au contribuit la aspectul placut al acestora.

Mobila veche si ebenistii

intarsia-1Daca aveti o mobila veche si pretentioasa, care necesita lucrari de restaurare si conservare, atunci aveti nevoie de un specialist. Restaurarea mobilierului de arta si sculptura artistica nu pot fi facute decat de artisti ebe­nisti care au atat cunostintele, cat si instrumen­tele necesare, precum si  ateliere cu conditii speciale de lucru.
In cazul mobilei de arta, mobila veche, nu e vorba doar de reconditionarea lemnului. Mobilierul de acest fel nu se curata. El se finiseaza numai cu materiale originare, folosindu-se aceleasi scule. Nu se umbla la culoarea initiala si nu se distrug insemnele tre­cutului.

Decorarea lemnului cu furniruri

intarsia-8Ebenistii se ocupa, de asemenea,  si cu furniruiri, facand o adevarata arta din decorarea lemnului obisnuit cu lemn din specii rare, exotice, cum sunt abanosul, palisandrul, acajuul sau lemnul de trandafir, dand astfel mobilerului un aspect  deosebit, unic.