Mansarda din lemn sau mansarda pe structura metalica, indiferent ce solutie ai ales pentru mansardarea casei, trebuie sa stii ca ai nevoie de un proiect de arhitectura, un proiect de rezistenta realizat de specialisti si, bineinteles, de autorizatia de constructie.

mansarda-din-lemn-4

De ce sa optezi pentru mansarda din lemn?

Mansarda este preferata de multi dintre cei ce au hotarat sa mareasca spatiul locuibil al casei lor deoarece costurile sunt mai reduse decat la mansarda pe structura metalica, iar sarcinile asupra constructiei sunt considerabil mai mici. In plus, constructiile cu materiale naturale sunt intotdeauna de preferat, fiind ecologice.

mansarda-din-lemn-3Lemnul este un slab conducator de caldura, datorita porozitatii sale, astfel ca izoleaza termic atat iarna, cat si vara, ceea ce inseamna costuri reduse pentru incalzire si temperaturi constante vara. De asemenea, tot datorita structurii sale, este un izolator fonic foarte bun. Si, nu in ultimul rand, lemnul absoarbe mirosurile neplacute.

 

Tratarea lemnului folosit la mansarda

Lemnul este un material natural, organic, care se poate modifica in timp, motiv pentru care necesita o serie de tratamente inainte de a fi utilizat in constructii. Astfel, el trebuie in mod obligatoriu uscat (umiditatea maxima 18%), tratat ignifug si fungifug pentru a se asigura o comportare adecvata in timp.

Lemnul uscat si tratat cu substante care il vor proteja de carii va avea un raport de elasticitate/greutate/rezistenta optim. La mansarda se vor izola capetele grinzilor si se vor evita imbinari care sa permita acumularea apei.

Cum se construieste mansarda

mansarda-din-lemn-1Mansarda se construieste asemanator unei case din lemn. Elementele structurale sunt cele obisnuite la astfel de constructii: popi, pane, capriori, clesti etc. Prinderile intre elemente se realizeaza cu scoabe, cuie, buloane sau placute metalice cu crampoane.
Arhitectul va stabili locul stalpilor si grinzilor de sustinere, adica structura de rezistenta si materialele necesare. Dulapii din lemn pentru structura, din esenta recomandata de specialisti, se prind de placa parterului cu suporturi din fier si suruburi speciale, rezultand un schelet solid al viitoarei mansarde.

mansarda-din-lemn-2Dupa realizarea scheletului urmeaza inchiderea mansardei cu placi de OSB, izolarea peretilor la exterior cu polistiren si la interior cu vata minerala si gips carton. Nu trebuie uitat sa se aplice folia protectoare care impiedica supraincalzirea mansardei. Aceasta se prinde cu ajutorul unui capsator atat pe tavan, direct de astereala casei, cat si pe interiorul peretilor locuintei (de OSB). Astfel, mansarda va fi racoroasa vara si calduroasa iarna.

Pentru finisarea peretilor, atat pentru exterior, cat si pentru interior, aveti numeroase posibilitati. De exemplu, puteti opta pentru lambriuri.

Cum compartimentam mansarda

In cazul compartimentarii mansardelor, este recomandat ca incaperile sa fie supradimensionate comparabil cu locuintele obişnuite. Aceasta solutie este de preferat, deoarece in cazul mansardelor o bună parte din incăperi nu poate fi utila din cauza pantei acoperisului.

In zona de intalnire a acoperisului cu peretii, inaltimea redusa nu permite un trafic normal. De aceea, pentru ca incaperile să aiba o functionalitate confortabila dupa ce sunt mobilate, trebuie sa aiba o suprafata suficient de mare.