Colectionarea de mobila antica este o activitate costisitoare. Nu doriti sa faceti nicio greseala si sa cumparati o piesa falsa despre care credeati ca este foarte valoroasa.

mobila-antica-1

Foto: antic-shop.ro

Semne ale vechimii la mobila antica

Masurati piesa antica de mobilier din lemn. Lemnul se contracta o data cu trecerea timpului. Daca mobila antica este originala, dimensiunile sale nu vor fi uniforme – nu va avea aceeasi intindere pe toate directiile, si un blat de masa nu va fi perfect rotud.
Treceti-va mana peste suprafata lemnului si luminati-o cu o lanterna pentru a detecta crapaturile fine si valuririle care vin o data cu varsta la o mobila antica.
Uitati-va dedesubt pentru a vedea inevitabilele flambari si curbari ale lemnului.
Fiti atenti la lemnul care nu are o culoare uniforma din cauza expunerii la soare. O piesa de mobila antica care a stat sprijinita de un perete foarte multi ani isi va arata varsta prin diferente evidente de culoare.
Uitati-va la lemnul de dedesubt, aici diferenta ar trebui sa fie si mai evidenta.
Uitati-va la suruburi. Suruburile facute inainte de 1840 au capetele plate si nu sunt conice.
Fiti atenti la semnele normale de uzura si la adunarea de praf si de scame in curbele si la colturile mobilei.
Uitati-va la rama din spatele tapiteriei dupa urme de gauri de cuie. O piesa de mobila antica probabil ca a vazut mai multe randuri de tapiterie.
Folositi o nivela de buzunar pentru piese din sticla sau oglinda. Si sticla se valureste odata cu timpul.

mobila-antica-2

Foto: antic-shop.ro

Semne de modificari la mobila antica

Uitati-va cu atentie la piesele de lemn utilizate la mobila antic – mai ales la margini si la picioare. Diferentele dintre bucati indica faptul ca parti au fost schimbate.
Feriti-va de marginile netede facute de un fierastrau electric comparativ cu cele aspre facute de un fierastrau de mana.
Faceti diferenta intre metoda antica de a imbina lemnul fata de cea mai moderna cu nut si feder.
Uitati-va la mobila antica dupa gauri vechi de cuie si suruburi care au fost acoperite.
Deschideti sertare si usi la dulapuri si uitati-va dupa gauri de cuie care ar indica ca vechile manere si bare pentru umerase nu mai sunt.
Uitati-va dupa imbinari in coada de randunica. Imbinarile in coada de randunica mai nou sunt mult mai inguste decat cele de la mobila antica, facute in anii 1800 care aveau dimensiuni de pana la 0,4 cm.
Comparati toate imbinarile in coada de randunica ale piesei de mobilier. O potrivire perfecta ar putea insemna ca piesa este mult mai noua decat este prezentata. Diferente majore indica faptul ca o piesa a fost inlocuita.
Verificati suprafata. Uniformitatea culorii, textura si netezimea indica o refinisare noua.

mobila-antica-3

Foto: antic-shop.ro

Atentie

• Inlocuirea armaturii la o piesa de mobila antica poate sa nu ii afecteze valoarea daca aceasta este de origine europeana, dar ii poate afecta valoarea daca este de origine americana.
• Falsificatorii incearca sa imite semnele de imbatranire si de uzura ale mobilierului si folosesc armaturi si suruburi de anticariat pentru a modifica piese de mobilier noi.

Sursa: itips.ro