Mobila din ratan in amenajari interioare sau exterioare

Mobila din ratan se bucura de multi ani de un mare succes. Indiferent unde se regaseste aceasta – in gradina, pe terasa sau in camera de zi – lemnul este rezistent, stabil si totodata elegant, tehnica speciala a impletirii este deosebita fata de cea a altor materiale, dar totusi foarte usoara.
mobila-din-ratan-1Pe langa acest lucru mobila din ratan poate fi regasita in cele mai variate culori si cele mai diverse forme. De asemenea exista modele cu un design deosebit, care se potriveste si se adapteaza oricarui stil de amenajare. Il putem admira in nuante deschise, naturale sau, de ce nu, foarte inchise, mat sau lacuit in alb, uneori cu accente romantice sau alteori in stilul clasic si elegant. Datorita acestei caracteristici – fexibilitatea – pe care o detine ratanul, acesta poate fi modelat in asa fel incat sa se obtina orice fel de piese de mobilier.
Din acest lemn se fabrica paturi, comode, scaune si canapele, pana la rafturi si decoratiuni. Un cufar sau un cos aparent banal poate fi transformat numaidecat intr-un scaun sau intr-un sezlong confortabil.

Tehnica de impletire a acestui lemn reprezinta o adevarata arta, avand in vedere ca si in prezent mobilierul scump este produs manual. Aspectul materialului este foarte natural, plin de viata, iar fiecare piesa de mobilier devine un unicat.

Mobila din ratan se potriveste atat in interiorul cat si in exteriorul locuintei. Cu toate acestea, mobilierul care este tinut in gradina sau pe terasa are nevoie de o ingrijire mai speciala. Pentru a evita petele inestetice suprafetele scaunelor si ale mesei ar trebui sterse cu un ulei special sau vopsite cu lac. Este suficient daca mobila din ratan din casa este stearsa din cand in cand cu o carpa umeda.

Sursa: incasa.ro

Cum curatam si intretinem mobila din ratan

Ratanul este un material atractiv, ușor si durabil pentru mobilier. Este, de asemenea, eco, deoarece plantele sunt în creștere rapidă și din abundență.

Indiferent dacă alegeți să il expuneti acoperit sau nu, urmând pașii de mai jos veti menține ratanul curat și în stare bună.

mobila-din-ratan-2Veți avea nevoie de:
Detergent de vase
Apă
Cârpă moale
Castron
Periuță de dinți
Ulei de seminte de in fiert
Lac
Pensula

Pasii pentru curatarea mobilierului din ratan sunt:

1. Umpleti un bol cu apă. Adaugati câteva picături de detergent de vase și amestecati energic până când se formeaza bule pe suprafata solutiei.
2. Înmuiați o cârpă moale în bule, nu în apă.
3. Ștergeți mobila din ratan doar cu spuma. Se va evita supra-umezirea ratanului, care poate provoca daune.
4. Folositi o periuta de dinti sau o perie moale pentru a curăța în crăpături și fisuri, folosind aceeași spuma.
5. Repetați săptămânal pentru cele mai bune rezultate.
6. Pentru a restaura partile uscate, crăpate sau despicate se aplică ulei de in fiert cu o perie. În cazul în care mobilierul din ratan nu va absorbi tot uleiul, ștergeți-l cu o carpa moale. Lăsați-l să se usuce înainte de a-l utiliza.

Pentru o curățare temeinică sau pentru a îndepărta petele, se aplică detergent si se freaca cu apa putin mai multa decat ai pentru curățarea de rutină. De îndată ce ați terminat, se usucă ratanul, cu un uscător de păr fierbinte sau lasat la soare. După ce s-a uscat complet, se aplica un strat de lac, cu o pensulă pentru a oferi o protecție mai bună, dacă se dorește. Repetați anual.

Sfaturi suplimentare

Deși ratanul poate fi utilizat în aer liber, e mai bine să nu-l lăsați în soare sau expus la intemperii. Materialul se va deteriora mult mai repede în aceste circumstanțe.
Puneti dopuri de cauciuc sub picioarele mobilierului de ratan. Perna ajuta la mentinerea materialului fara fisuri.
Asigurați-vă că folosiți ulei de in fiert. Uleiul brut din semințe de in nu se va usca.

mobila-din-ratan-pentru-interior

Mobila din ratan interioare

mobila-din-ratan-pentru-exterior

Mobila din ratan terasa

Sursa: howtocleanstuff.net