De ce sa reconditionam mobila veche?

Mobila veche reconditionata aduce un plus de valoare casei dumneavoastră prin faptul că, pe de o parte se economisesc bani care altfel s-ar cheltui pe unul nou, iar pe de alta, mobila veche poate avea o valoare importantă sau una sentimentală.
mobila-veche

Cum reconditionam mobila veche?

În general se recomandă apelul la un specialist, deoarece anumite piese de mobila veche pot avea o valoare istorică, iar în aceste condiţii numai specialiştii pot executa lucrările, care necesita o mare experienţă, cunoştinţe uneori vaste, un atelier, dar şi scule specializate şi materiale adecvate pentru mobila veche.

Noi vom da doar câteva idei. Există mai multe modalităţi de recondiţionare a mobilierului, unele care pot fi realizate acasă, iar altele care necesită talentul şi cunoştinţele unui specialist. Nevoia de recondiţionare apare atunci când fie mobila veche s-a deteriorat în timp şi necesită reparaţii, fie din dorinţa de a schimba atmosfera din locuinţă.

Lăcuitul este varianta cea mai uşoară şi ieftină prin care puteţi recondiţiona mobila veche. Fie că îi îndepărtaţi vechiul finisaj, fie că îl păstraţi, o lăcuire schimbă instantaneu aspectul obiectului respectiv. În plus, prin şlefuirea recomandată înainte de lăcuire, lemnul va căpăta un aer vintage/antichizat.

Vopseaua reprezintă o soluţie la fel de accesibilă. O culoare nou aplicată şi mobila veche va arăta ca scoasa din cutie! Alegeţi o vopsea pe bază de ulei care va bloca apariţia petelor, peste care să aplicaţi apoi un strat de vopsea pe bază de latex.

Şablonul vă oferă o gamă largă de modele şi imprimeuri pe care le puteţi realiza pe mobilierul recondiţionat. În afara şablonului, mai aveţi nevoie de o pensulă mare şi de vopsea. Nu în ultimul rând puteţi recapitona/retapiţa mobila veche, în special scaunele sau fotoliile. Într-adevăr, aici aveţi nevoie de ajutorul unui specialist, dar vă garantăm că merită investiţia.

Cum reconditionam o masa veche

O masă veche, care şi-a pierdut aspectul îngrijit, dar nu şi soliditatea, poate fi recondiţionată uşor, printr-o operaţie relativ simplă. Important e să aveţi uneltele necesare şi puţină răbdare.

Recondiţionarea unor astfel de piese de mobila veche se face mai ales atunci când valoarea lor este greu de compensat cu alte produse similare existente în comerţ. Trebuie precizat că investiţiile în recondiţionare la mobila veche ajung uneori să depăşească costurile unei mese noi, e drept de calitate îndoielnică. Dar tocmai de aceea, în cazul în care aveţi o masă veche de calitate care are însă nevoie de un nou aspect, alegeţi soluţii de recondiţionare cât mai practice şi, bineînţeles, cât mai puţin costisitoare.

O problemă deosebită o ridică marginile sculptate la mobila veche. Curăţarea acestora de vechile straturi de finisaj, fără ca lemnul să fie afectat, este o operaţie migăloasă, care cere multă răbdare. În asemenea cazuri este recomandat să se renunţe la şmirgheluit, deoarece hârtia abrazivă poate să afecteze lemnul.

Prima etapă constă în şlefuirea suprafeţei mesei. Se poate folosi glaspapir cu granulaţie adecvată stratului de lac ce trebuie înlăturat. Însă pentru execuţia rapidă şi cu rezultate mult mai bune este indicat să se folosească o maşină de şlefuit mobila . Modelele actuale uşurează mult munca, datorită multiplelor dispozitive speciale pentru şlefuirea suprafeţelor greu accesibile. De asemenea, ele sunt prevăzute cu un sistem integrat de colectare a prafului şi recipient pentru filtru de praf, pentru minimalizarea nivelului de praf. Acest lucru facilitează colectarea rumeguşului necesar pentru chituirea fisurilor din lemnul mesei.

Rumeguşul se amestecă cu lac pentru lemn până se obţine o pastă consistentă. Aceasta se aplică la îmbinările elementelor care compun mobila veche sau în crăpăturile din masa lemnoasă. După uscarea chitului, suprafaţa respectivă se şlefuieşte până se obţine o suprafaţă perfect plană. Operaţia trebuie făcută meticulos, mai ales pe suprafaţa blatului mesei.

Ultima etapă constă în finisarea suprafeţei din lemn prin aplicarea lacului special. Funcţie de suprafaţa lemnoasă la mobila veche se pot aplica unul, două sau chiar trei straturi de lac.

Autor: Constantin Stefan
Sursa: romanialibera.ro